Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: Payet nyerte meg a meccset a franciáknak – videóval!

Tipikus nyitómeccs lett a francia-román, ahol a házigazdáknak nagyon is meg kellett szenvedniük keleti szomszédainkkal.

Kép: UEFA

Kép: UEFA

Még David Guetta sem tudta felpörgetni a francia játékosokat a kezdés előtt – a kékek eléggé zavarban voltak az első percekben. Ez mondjuk nem véletlen: a románok följebb tolták a védekezésüket és igyekeztek minél jobban megzavarni ellenfelüket. Azzal, hogy elrontották a gallok játékát, lélektanilag fölénybe kerültek egy rövid időre. Meglepődtek a hazaiak, akik nem tudtak szép nyugodtan passzolgatni – csak nagy nehezen tudták összekapni magukat. Pedig ellenfelük majdnem gólig jutott: egy szöglet után azonban Llorisban akadt el a sárga mezesek próbálkozása – óriási helyzet volt. Majdnem 7 percig tartott ez a nagy román letámadás, utána viszont kezdett helyre állni a rend. A vendégek szépen, fegyelmezetten visszaálltak a saját térfelükre és onnan várták a francia ostromot. Jött is a válasz: előbb Giroud, majd percekkel később Griezmann is helyzetbe került – utóbbi a kapufát is megzörgette -, ám az állás maradt 0-0. A tempó innentől elkezdett kicsit visszaesni. Leült a meccs, inkább a középpályán zajlott a harc, ami inkább a franciák dominanciájáról szólt. Habár ők irányítottak és nekik is volt több helyzetük, közel sem lehettek elégedettek.

Kevesen nyújtottak igazán jó teljesítményt: talán csak Kanté lehetett igazán elégedett magával, de volt pár szép pillanata Griezmannak, Payet-nek és Pogbának is. A védelem nem volt túl magabiztos, Andone több alkalommal is zavarba tudta hozni őket – különösen Rami tűnt megilletődöttnek. A franciák a széleken erőltették a támadásaikat, szinte folyamatosan beadásokkal operáltak, ám a magas kapus és a magabiztos középhátvédek ezeket nagyon könnyedén összeszedték. A másik oldalon viszont akadt egy dolog, amiben meglepően jók voltak: a pontrúgások. A román szögletek és szabadrúgások különösen veszélyesek voltak, de nem akadt túl sok belőlük Lloris kapujának környékén. A szünet után aztán újra megrázták magukat a románok. Az első perceket ismét megnyomták, aminek egy hatalmas ziccer lett az eredménye: a szabadon tüzelő Stancu azonban nem találta el jól a labdát, ami így mellé ment. Ez volt a nagy sansza a román csapatnak, amely ezek után ismét visszatért a védekező feladatokhoz, a francia válogatott pedig elővette a technikásabbik formáját. Most már nem volt olyan egyszerű, egydimenziós a csatárjátékuk, hanem megérkeztek a passzok. Amilyen egyszeűnek hangzik, annyira hatásos megoldás volt ez a román védőkkel szemben.

Először Giroud került helyzetbe, majd Pogba durantott bele egy hatalmasat Tatarusanura – ezek a momentumok már jelezték, hogy közel a gólhoz a hazai csapat. S lőn, így is lett. Az 58. percben ismét Payet volt az ész, beívelt labdáját Giroud fejelte el, a kapus viszont melléütött, így a labda a hálóban kötött ki. Kellemetlen szituáció volt ez Tatarusanu számára és egyben a román csapat számára is. Elvégre úgy tűnt, hogy nekik nincs B-tervük. Ha egyszer előnybe kerül Franciaország, akkor onnantól nincs visszaút – legalábbis nagyon úgy tűnt. A valóság viszont kicsit mást hozott. Nem Románia mutatott valami váratlant, hanem a hazaiak adtak nekik lehetőséget: a csapatkapitány Evra szabálytalankodott teljesen feleslegesen a saját tizenhatosán belül, a butasága miatt pedig büntetőhöz jutottak a vendégek. Stancu állt a labda mögé és nem hibázott, kezdődhetett minden előröl.

A házigazdáknak nehézséget okozott újból feltörni a román reteszt. Pedig már éppen kezdtek volna játékba lendülni, amikor jött az egyenlítőgól – ez hatalmas önbizalmat adott a románoknak, akik nem is engedték ki a kezükből ezt a lehetőséget. Deschamps lekapta a pályáról Griezmannt és Pogbát is – nem szívbajos tehát a francia mester, de ez önmagában nem hozott megoldást a csapat problémáira. Nem voltak elég határozottak elöl a francia játékosok, de azért csak mentek előre tovább, hátha történik valami. Hát történt. A 89. percben a csapat legjobbja, Payet próbálkozott távolról, ami remek ötletnek bizonyult. 18-ról kilőtte a ficakot a technikás támadó, ezzel a bombával pedig megnyerte csapatának a meccset. Amúgy is ő lett volna a meccs embere, így viszont végképp nem kérdés. A győzelem így megvan, de kérdőjelek azért akadnak – vajon mindig Payet-nak kell majd továbblőnie a csapatot a meccsek végén? Hosszú távon nem lesz ez így jó.

http://www.dailymotion.com/video/x4fo3v6_what-save-hugo-lloris-france-vs-romania-10-06-2016-hd_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4fo5s2_antoine-griezmann-what-miss-france-romania-10-06-2016-hd_sport

http://www.dailymotion.com/video/x47dk6r_olivier-giroud-goal-hd-france-vs-romania-1-0_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4fopu5_bogdan-stancu-goal-hd-france-1-1-romania-10-06-2016_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4fouua_dimitri-payet-goal-france-2-1-romania-10-06-2016_sport

Franciaország – Románia 2-1
Helyszín: Stade France, Saint-Denis Játékvezető: Kassai Viktor (HUN)
Gólszerzők: Giroud (58.), Stancu (65. – büntető), Payet (89.)
Sárga lap: Giroud ill Chrirches, Rat, Popa
Piros lap:

Franciaország: Lloris – Evra, Koscielny, Rami, Sagna – Matuidi, Kanté, Pogba (Martial 77.) – Payet (Sissoko 91.), Giroud, Griezmann (Coman 66.). Szövetségi kapitány: Deschamps

Románia: Tatarusanu – Rat, Grigore, Chiriches, Sapunaru – Pintilii, Hoban, Stanciu (Chipciu 72.) – Stancu, Andone (Alibec 61.), Popa (Torje 82.). Szövetségi kapitány: Iordanescu

Baranyai Balázs