Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőképzés: Német mintára új alapokon

Teljesen átalakulhat a magyar edzőképzés, amennyiben Bernd Storck elképzelései valóra válnak.

Jörg Daniel és Sisa Tibor. - fotó: mlsz.hu

Jörg Daniel és Sisa Tibor. – fotó: mlsz.hu

Csak kapkodja a fejét a magyar szurkoló Bernd Storck munkáját látva. A német szakember sportigazgatónak érkezett 2014-ben, és azóta volt utánpótlás szövetségi edző, jelenleg a felnőtt válogatott kapitánya, miközben most az edzőképzést helyezi új alapokra. A szakember csütörtökön mutatta be az MLSZ-ben Jörg Danielt, és Sisa Tibort. Utóbbi nem ismeretlen a magyar szurkolóknak, hiszen Tatabányán, majd Kispesten és Kaposváron valamint a Diósgyőrnél is irányította a szakmai munkát. Hogyan lett kiválasztott Jörg Daniel és Sisa Tibor? Erről beszélt Bernd Storck. „Jörg Daniel nagyfokú tapasztalattal rendelkezik, 17 évig dolgozott a Német Labdarúgó-szövetség kötelékében. Örülök, hogy volt kedve velünk tartani ezen az úton.  Sisa Tibor szintén sokat látott edző, akinek számítunk a tudására. Az a célunk, hogy a lehető legjobb edzőket képezzük az utánpótlás és a profi labdarúgás számára. Egy kisebb fajta forradalmat szeretnénk végrehajtani.” – mutatta be kiválasztottjait a kapitány-sportigazgató.

Harminc évig dolgozott edzőként Jörg Daniel, aki ebből 17-et a német szövetség kötelékében töltött el, játékosként megfordult az Alemannia Aachen, a Fortuna Köln, a Union Solingen, illetve a Fortuna Düsseldorf együtteseinél. A korábbi kapus pályafutása befejezése után 1984-ben a Baden-Württemberg tartományi szövetség edzője volt, 1999-ben került a Német Labdarúgó Szövetséghez. Az U15-, és az U17-es válogatottak kapusedzője volt, emellett besegített a felnőttekhez is. 2004-ben koordinátor és sportigazgatója lett a DFB-nek, több tehetségkutató programot indított, és felépítette az edzőképzést. „Örülök, hogy itt lehetek, több mint 30 éves edzői tapasztalattal rendelkezem. Dolgoztam az utánpótlásban, tehetségfejlesztésben és a német válogatott mellett is. Bernd Storck megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a magyar labdarúgásban dolgozni? – kezdte Jörg Daniel székfoglalóját. – Mivel érdekes kihívásnak tekintettem, igent mondtam. Decemberben jártam itt először, megnéztem a feltételeket, a körülményeket és úgy döntöttem, hogy belevágok. Nem arról van azonban szó, hogy megérkezett a német guru és megmondja mi a jó. Szeretném meglátásaimmal, új ötleteimmel segíteni a magyar edzőket. A siker kulcsa a jó edzőképzésben rejlik. Egy hete tartózkodom Magyarországon, egyelőre óriási különbségeket nem látok az itteni és a németországi edzőképzés között.  Szeretném rövid időn belül a lehető legjobban átlátni a rendszert, fontosnak tartom, hogy új lendületet kapjon a magyar edzőképzés.”

Nyitottságot remél a honi edzői kartól, ami az elmúlt években vajmi keveset változott, némely kivételtől eltekintve. „Akkor tudunk eredményeket elérni, ha mindenki nyitott lesz az újításokra. Fontos, hogy a hazai szakemberek elfogadják majd azt a fajta képzést, amit kialakítunk. Remélem, 2-3 év múlva már látható jelei lesznek a munkánknak. Azt nem gondolom, hogy belátható időn belül a magyar bajnokság a topligák közé kerül, de Magyarország egy olyan hely lehet, ahol kitűnő képzés folyik.” – hangsúlyozta a német szakember.

Nem hallottunk az elmúlt években Sisa Tiborról, aki magyarázattal is szolgált erre. „Az arab világban dolgoztam az utóbbi időben. Ez olyan megtisztelő felkérés, amit nem lehetett visszautasítani. Fiatalon tűzpiros autót és bombázót akar az ember, a középkorúaknak a család biztonsága a legfontosabb, majd eljön az a kor, amikor az ember szeretne valamit letenni az asztalra. A bikáról is lehet sokat beszélni, de amikor szemben állsz vele, az teljesen más. Én elég sokat álltam szemben, U7-től minden korosztályt ismertem, úgy érzem, tudok majd átadni az ismereteimből.  Hét évig dolgoztam külföldön, láttam, tapasztaltam új dolgokat, amiket beépítenék a munkába. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy nem akarunk semmit lebontani, hanem a meglévő lépcsőfokra akarunk építeni egy újabbat.” – jelentette ki Sisa.

Innovatív változások, nyitás a világra. Ez Bernd Storck mottója. „A teljesítmény diagnosztikáról sokat beszéltem az elmúlt egy évben. Az erőnléti kérdés nagyon fontos. Azokat a tartalmakat, amelyek Németországban kézenfekvőek, be akarjuk importálni a magyar edzőképzésbe. Ilyen például az erőnléti képzés, amit mindenképp át kell vennünk. Fontos, hogy innovatívak legyünk, ki kell tekintenünk a világra, nem szabad bezárkózni.  Az új edzőgeneráció tagjai, akik most nyáron veszik át a pro licencet, ezt az utat képviselik.”

S hogy mi lehet az oka, hogy az NB I. első négy helyezettjénél is külföldi szakember ül a kispadon? „Láthatjuk, hogy más a munkastruktúrája egy külföldi és egy magyar edzőnek. Az, hogy az élcsapatoknál külföldi szakemberek dolgoznak, akár a véletlen műve is lehet…. A stílusokat most nem hasonlítanám össze, az biztos, hogy korábban más volt a képzés, mint most.” – reagált Storck.

Talán elindul egy megújulási folyamat a magyar futballban?

Gavalovits Sándor