Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: A cserék hozták a győzelmet a spanyoloknak – videóval

Főszerepet kapott a két korábbi világ-, és Európa-bajnok meccsén a videóbíró, amely továbbra is tesztelés alatt áll. Összességében remek hangulatú összecsapáson diadalmaskodott 2010 vb-győztese.

France-v-Spain-International-Friendly

Történelmi meccset játszott egymással Franciaország és Spanyolország, hiszen Európában először kapott szerepet egy presztízsmeccsen a videóbíró, amely rögtön főszereplővé is vált, ám erről később. Didier Deschamps hat, míg kollégája, Julen Lopetegui négy helyen változtatott a hétvégi vb-selejtezőn látott csapathoz képest. Itt kikerült Sidibe, Mendy, Matuidi, Dembelé, Payet és Giroud, igaz Dembelé, valamint Giroud csereként lehetőséget kapott. Helyettük A másik oldalon Diego Costa, David Silva, Thiago, és Vitolo maradt kispadon, a Chelsea támadója kisebb sérülés miatt később sem szállt be, nem úgy, mint David Silva illetve Thiago. A franciák kapitánya első ízben vetette be Tolissót, aki a Lyonban kulcsembernek számít.

Ennyit az előzményekről. Jól kezdtek a csapatok, semmi tapogatózás, így aztán élvezetes meccs kerekedett a két korábbi világ-, és Európa-bajnok csatájából. Az első percekben a spanyolok alakítottak ki helyzetet, ám Carvajal beadásába beletette a fejét Umtiti, így kapura nem volt veszélyes a lehetőség, a másik oldalon viszont Mbappe kis híján vezetést szerzett csapatának, De Gea azonban lábbal védte az ígéretes próbálkozást. Nem sokkal később Griezmann szabadrúgása okozott riadalmat, ám Koscielny fejesét Piqué a gólvonal elől húzta vissza mezőnybe, majd szinte postafordultával érkezett az első spanyol ziccer is. Egy szépen megjátszott támadás végén Iniesta hozta magát helyzetbe, tekerése azonban a kapu bal sarka mellé szállt. Jó iramú, helyenként igen látványos megoldásokkal tarkított meccset produkáltak a felek. Idővel átvette az irányítást a vendég együttes, helyzetben azonban nem nagyon nyilvánult meg, inkább a megszokott labdabirtoklásra épülő futballját mutatta a hispán nemzeti gárda. Még le sem pergett az első félóra, Iniesta ismét parádés megoldással szerezhetett volna gólt, ám külsővel épp annyira sikerült belepörgetnie a labdába, hogy Lloris könnyedén tolta oldalra a játékszert. A félidő hajrájáig más nagyobb esemény nem történt, mígnem sebességben Gameiro megfogta Jordi Albát, beadását De Gea a léc alól kotorta ki.

koscielny

A szünetet követően Deschamps cserére szánta el magát, és újabb játékos mutatkozhatott be. Bakayoko váltotta Rabiot-t. S amint fentebb említettük, az első videóbírós döntés is megszületett. Griezmann talált be a spanyol kapuba, ám Kurzawa hiába fejelte le az Atletico támadója elé a labdát, lesről tette, és csak néhány pillanatig örülhettek a franciák, ugyanis a német játékvezető konzultálva a videós kollégáival visszavonta a gólt. Ezt követően érezhető volt, hogy csak idő kérdése, mikor születik az első szabályos gól, ami szintén a franciák szerezhettek volna, ha Gameiro pontos labdát kap Griezmanntól, ám mivel a csatár mögé érkezett a játékszer, oda lett a helyzet. Lopetegui viszont nagyot húzott, amikor előbb David Silvát, majd Gerard Deulofeu-t küldte be. Utóbbi ugyanis a Bakayoko által eladott labdával megiramodhatott volna, ha nincs Koscielny, aki buktatta a Milanban szereplő támadót. A jogos büntetőt Silva váltotta gólra, pedig Giroud folyamatosan mutatta Llorisnak, merre lövi a spanyol. Tíz perccel később ismét a videóbíró játszotta a főszerepet: Thiago futott el a balszélen, centerezése után Deulofeu talált be, de az asszisztens lest jelzett, viszont ismét szóltak a videószobából, hogy visszanézik az esetet. Végül – a lassításból is kiderült, hogy Umtiti lába előrébb volt, mint a Milan támadója – megadta a gólt Zwayer. Kisebb helyzetei ezután is adódtak a házigazdáknak, ahogyan a spanyoloknak is, de újabb gól nem esett, így aztán 2010 világbajnoka legyőzte 1998 világbajnokát, amelyben többen is bemutatkoztak a nemzeti csapatban. A végén még szépíthetett volna a gall alakulat, ha Griezmann Dembelé beadását kapura tudja fejelni.

_95368673_ref_epa

Franciaország – Spanyolország 0-2 (0-0)
Stade de France, vezette: Felix Zwayer (német)
Gólszerzők: David Silva (68, 11-esből), Deulofeu (78.)
Sárga lapok: Rabiot (19.), Jallet (55.)
Kiállítás:

Franciaország: Lloris – Jallet, Koscielny, Umtiti, Kurzawa – Tolisso (Lemar, 80.), Kanté, Rabiot (Bakayoko, a szünetben) – Griezmann, Gameiro (Dembelé, 80.), Mbappe (Giroud, 65.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Spanyolország: De Gea – Carvajal, Ramos, Piqué, Jordi Alba (Nacho, 86.) – Iniesta (Thiago, 53.), Busquets, Koké (Ander Herrera, 74.) – Pedro (Deulofeu, 67.), Morata (Aspas, 84.), Isco (D. Silva, 53.). Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui

https://youtu.be/GfT6CyYiw7s

Gavalovits Sándor