Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Atletico kerete már értékesebb a Real Madridénál

Ma este ismét összecsap egymással az európai színtéren az Atletico Madrid és a Real Madrid. A városi derbi hagyományai régre nyúlnak vissza, ám a 2010-es években egy új fejezet nyílt a két csapat történelmében, hiszen a felek már két BL-döntőben is egymásnak feszülhettek. Az Atletico kerete az “El derbi madrileño” létezése óta alacsonyabb volt a Real Madridénál, kivéve most, 2018-ban, az egymás elleni Európai Szuperkupa-döntő előtt. 

Az Atletico Madrid és a Real Madrid keretének értéke és az éves bevétel 2010-től 2018-ig (Forrás: Marca)

Az Atletico Madrid fennállása során először rendelkezik értékesebb kerettel, mint a nagy városi rivális Real Madrid. A spanyol Marca szedte össze a Transfermarkt adatai alapján, hogy a legutóbbi kilenc szezonban hogy alakult a két klub keretének piaci értéke és az éves bevétel.

Nagy utat tett meg az Atletico Madrid 2010-től, amikor még csak 205,8 millió volt a játékosok piaci értéke, és a Real Madridnál már akkor is a duplája. Ez a nagy különbség egészen a 2015/16-os szezonig tartott, aztán változás állt be az Atleticónál. A klub bevétele nem sokat nőtt, ám a játékosállomány értéke majdnem megduplázódott. Az Atleti játékosai, de főleg Antoine Griezmann egyre népszerűbbek lettek, így az áruk is egyre magasabb lett, majd olyan játékosokat hoztak a klubhoz, mint a már Premier League-ben is bizonyított Diego Costa.

2018 nyarán ráadásul az Atletico tovább bővítette keretét, és eddig kiváló átigazolási szezonja van: olyan játékosokat sikerült megszerezni mint Thomas Lemar, vagy az egyik legnagyobb európai tehetségnek tartott Gelson Martins. Ezzel a “Matracosok” keretének piaci értéke megnőtt, míg a Real Madridé csökkent, miután Cristiano Ronaldo a Juventusba igazolt. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az Atletico Madrid több mint 80 millió euróval értékesebb a Real Madridnál, azonban ez még szeptemberig változhat, mivel Spanyolországban augusztus 31-ig nyitva van a transzferablak.

A fenti képen látható az első sorban a két klub piaci értékének összehasonlítása a 2010/11-es szezontól máig, amelyekhez a Transfermarkt adatait használták. A következő sorban a klubok éves bevétele található, amelyet a Deloitte éves futball jelentéséből szedtek össze. A harmadik sorban a csapat értékének bevételhez viszonyított arányát tüntették fel.