Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga Profesional: három csapat versenyezhet a bajnoki címért – ELŐZETES

Péntek éjjel veszi kezdetét az argentin bajnokság 2023-as első, Liga Profesional elnevezésű, hagyományos bajnoki kiírása…

(Photo by Matías Baglietto/NurPhoto via Getty Images)

Az argentin bajnokság lebonyolítási rendszere alapvetően nem változott az elmúlt években megszokotthoz képest, “csupán” annyiban, hogy idén a két kiírást időrendben megcserélték, így az első idényben a 28 csapat 27 fordulós bajnokságot játszik július végéig, majd a ligakupaszerű Copa de la Liga Profesionalt augusztustól decemberig rendezik meg.

A 2022-es szezon végén az elmúlt három év átlagpontjai alapján a két leggyengébb együttes kiesett az első osztályból: a Copa Argentina-győztes Patronato és az Aldosivi búcsúzott az élvonaltól. A Belgrano másodosztály megnyerésével, míg az Instituto a Primera Nacional rájátszásának győzteseként jutott fel az első osztályba. Utóbbi kettő feljutásával az 1999-2000-es szezon után újra három córdobai csapat szerepelhet az argentin élvonalban a Talleres Córdobával együtt.

A 2023-as idény legnagyobb rangadói közül a 4. fordulóban rendeznek egy Unión Santa Fé – Colón összecsapást, az Huracán – San Lorenzo párharcot a 6. fordulóban játsszák, továbbá a Gimnasia La Plata – Estudiantes La Plata a nyolcadik, a Newell’s Od Boys – Rosário Central a 10., az Independiente – Racing Club a 12., a River Plate – Boca Juniors a 15., a Belgrano – Talleres a 17., a Lanús – Banfield a 25. körben lesz esedékes.

Az új szezon legnagyobb esélyesei között az előző kiírás három dobogósát emelhetjük ki: a címvédő Boca Juniors trónjára az őket a Szuperkupa-mérkőzésen legyőző Racing Club és az ősi rivális rekordbajnok River Plate törhet.

Hármójuk közül a Bocánál történt a legkevesebb változás: az arany-kékek védelmből távozott a perui Carlos Zambrano, akinek a helyére a paraguayi Bruno Valdezt szerződtették, míg Agustín Rossi kapustól ugyancsak elbúcsúztak, a jövőben a sérülés után visszatérő Sergio Romero és Javier García osztozhatnak meg a perceken a gólvonal előtt. Az előző idényhez hasonló Hugo Ibarra néhány rutinos klasszisa mellett bizonyára a címvédő csapatban is egyre többször fog támaszkodni a saját nevelésű fiatal játékosokra.

A Rivernél kétségkívül őrségváltás ment végbe azáltal, hogy Marcelo Gallardo nyolc és fél év után átadta a stafétabotot Martín Demichelisnek. Az edzőváltáson túl Javier Pinola és Germán Lux visszavonulva az edzői stábban vállalhat szerepet, mint ahogyan elköszönt a csapattól a Kolumbiába hazatérő Juan Fernando Quintero, valamint Braian Romero és Alex Vigo is. Az érkező oldalon Ignacio “Nacho” Fernández Brazíliából, az azóta megsérülő Matías Kranevitter Európából tért vissza, míg a védelemnek David Martínez és Enzo Díaz érkezése jelenthet stabilitást, a támadósorban Lucas Beltrán jött vissza kölcsönből, és Salomon Rondon szerződtetése is jó ideje a levegőben lóg.

Fernando Gago csapata tavaly a Bajnokok Kupájában, a múlt héten pedig a Szuperkupában győzte le egy döntő-mérkőzésen a Boca Juniorst, azonban a bajnoki címről egy hajszállal lemaradt. Az Academiától kétségkívül húzóemberek távoztak, hiszen Carlos Alcaraz a Southamptonhoz került, Enzo Copetti az MLS-ben szereplő Charlotte FC labdarúgója lett, míg Tomás Chancalay az Egyesült Arab Emirátusokba távozott. Pótlásuk érdekében visszatért a klubhoz a veterán Maxi Moralez, valamint leigazolták Juán Ignacio Nardonit az Unióntól és Jonatan Gómezt az Argentinostól, a veterán perui csatár, Paolo Guerrero szintén leszerőzödött a csapathoz a rajt előtt.

 

A Buenos Aires-i nagy ötös másik két tagja közül az Independiente jelentősen átalakult és a továbbiakban Leandro Stillitano kapta meg a gyeplőt a kispadon, aki korábban segédedzőként már dolgozott a klubnál 2017 és 2019 között. A csapnivaló idény után újraéledésben reménykedő Rojo legnagyobb erősítései közt a kiesett Aldosivi uruguayi támadója, Martín Cauteruccio, az Európából visszatérő Edgar Elizalde és a Defensától váltó Gabriel Hachen tekinthető. Eközben a San Lorenzo kölcsönvette Facundo Altamiranót, Cristian Zapata távozott, a jelentős európai karrierrel is rendelkező szintén kolumbiai Carlos Sánchez viszont leigazolt az együtteshez. Ruben Insúa tavaly a hatodik helyre kormányozta be őket, amely az elmúlt évek vegetálása után már üdítően hatott.

A tavalyi negyedik helyezett Huracán egyik legjobbja, Franco Cristaldo a Grémióhoz távozott, a korábban a bajnokságot is sokáig vezető, végül ötödik Atlético Tucumán veterán első számú kapusa, Carlos Lampe pedig hazatért Bolíviába. A Libertadores-kupa-indulást kiharcoló Argentinos Juniors papíron inkább erősödött, hiszen Gabriel Milito csapata a nagy visszatérő Facundo Ferreyra mellett megszerezte például Matías Vera és Rodrigo Cabral játékjogát is.

A Libertadores-kupa előző kiírásában a legjobb négy közé jutó Vélez Sarsfield az előző bajnoki idényt mindössze a 26. pozícióban zárta. A Fortín töretlenül kitart az annak idején nagy reményekkel kinevezett Alexander Medina munkája mellett, de nem könnyítették meg a boldogulását azzal, hogy Máximo Perrone távozott a Manchester City-hez, Luca Orellano a Vasco da Gama futballistája lett, a korábbi első számú kapus Lucas Hoyos a NOB-hoz került. A veterán Diego Godín megerősítette a maradását, az új érkezők azonban egyelőre névben nem említhetők egy lapon a távozókkal. A tavaly még náluk is gyengébb Lanús megpróbálta egy kicsit felturbózni a keretét: Leandro Díaz Estudiantestől, Christian Lema és Julián Fernández pedig a Newell’stől jött, míg az élő klubikon, José Sand 42 évesen is maradt a csapat alkalmazásában.

Az Estudiantes La Plata kispadjára Abel Balbo került kinevezésre, miközben visszaszereztek két régi motorost Santiago Ascacibar és Guido Carrillo személyében. Tavaly a kettős terhelést nehezen bírta a gárda és az LK-menetelés közben mindössze 18-ak lettek a bajnokságban, ezúttal a Copa Sudamericanát kéne menedzselniük a bajnoki szereplés mellett. A városi rivális Gimnasia La Plata padján kisebb huzavona végén Néstor Gorosito megőrizhette a helyét, ellenben a tavalyi kilencedik csapat szinte senkit nem igazolt, Brahían Alemán személyében pedig az irányítója távozott.

Az előző idényben 11. Newell’s Old Boys a már említett Hoyos kapus mellett megszerezte a hazatérő Bruno Pittónt, valamint Willer Dittát a kolumbiai Atlético Júniortól, Gabriel Heinze pedig nagy lendülettel vetette bele magát a munkába egykori nevelőcsapatánál. Ezzel szemben a városi rivális Rosário Central inkább gyengült, hiszen nem elég, hogy Carlos Tévezt a tapasztalt Miguel Ángel Russo váltotta a vezetőedzői poszton, Facundo Buonanotte és Mateo Tanlongo Európába való távozásával a két legnagyobb potenciállal rendelkező fiatalnak intettek búcsút.

Az utóbbi időben többször az élmezőny felé kacsintgató Talleres Córdoba a középmezőnyből ismét feljebb vágyna. Ennek érdekében véglegesítették posztján a tavaly év közben megbízottként színre lépő Javier Gandolfit, miközben a hatalmas jövésmenésben visszahozták Nahuel Bustost és a Fortalezától igazolt Valentín Depietri is erősítés lehet. A 2021-es első kiírást megnyerő Colón alaposan összerúgta a port egykori klublegendájával, Luis Miguel “Pulga” Rodríguezt perrel fenyegették, végül elengedték a nyáron 18 (!) igazolást végrehajtó Central Córdobához.

Az egész bajnokságot tekintve vitathatatlan veszteség lehet, hogy a Liga Profesional legjobbjai közé tartozó Martín Ojeda a Godoy Cruztól az Orlando City-hez távozva, Facundo Kruspzky pedig az Arsenal Saranditól az Al-Wahdához igazolva hagyta el az argentin bajnokságot.

A bajnokság hétvégi első fordulójában a Boca az Atlético Tucumánt, a Racing az újonc Belgranót fogadja, a River pedig a Central Córdobához látogat.

A 2023-as Liga Profesional teljes menetrendje:

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!