Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Newcastle elleni győzelmével a Chelsea továbbra is az élen

Az angol élvonal 21. fordulójának szombati játéknapján a Chelsea, a Burnley, valamint a Leicester is begyűjtötte a három pontot. A londoni kékek ezzel a sikerrel a City botlásának köszönhetően már nincs holtverseny az élen.

Van okuk az örömre a Chelsea játékosainak (forrás: premierleague.com)

Chelsea – Newcastle United 2-0  (1-0)
Helyszín:
Stamford Bridge – 41. 612 néző
Vezette:
Roger East
Gólszerzők:
Oscar (43′), Diego Costa (59′)
Sárga lap:
Williamson (45+1′), Colback (59′), Dummett (65′), Matin (71′), Oscar (76′)

Chelsea: Cech – Azpilicueta (Filipe Luis 37′), Terry, Zouma, Ivanovic – Matic, Fábregas – Hazard, Oscar (Ramires 79′), Willian – Diego Costa (Remy 84′)

Newcastle United: Krul – Janmaat, Coloccini, Williamson, Dummett – Anita, Colback – Cabella, Sissoko (Rivière 84′), Gouffran (Ameobi 63′) – Perez

A City-vel holtversenyben lévő fővárosi kékek kapuját a Newcastle ellen Petr Cech őrizhette, s a hazaiak számára a kiélezett versenyben való lemaradás elkerülése, tehát a győzelem volt a cél, ugyanakkor a vendégek sem feltett kézzel léptek pályára.
A mérkőzés a vendégek számára indult jobban. A 19. percben a Szarkák tudtak veszélyeztetni, de Cabella lövését a londoni kapu előterében blokkolták a hazai védők. Csupán három perc telt el és újból a Newcastle tudott helyzetet kialakítani. Ekkor Gouffran a tizenhatos előteréből próbálkozott, lövése azonban a vendég játékos szabadrúgását Cech védeni tudta. A 37. minutum is a vendégekről szólt, a hazaiaknak eddig nem igazán adódott lehetőségük. Sissoko a büntetőterületen belülről hagyott ki óriási helyzetet, mikor lövése a hazai kapufán csattant. Ám a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, ugyanis a félidő hajrájában a hazai együttes került előnybe. A 43. percben Ivanovic zseniális passza után Oscar kapásból vette célba Krul kapuját, a labda pedig a hálóban landolt (1-0). A félidő java a vendég csapatról szólt, de a végén a Chelsea tudott élni a lehetőséggel, így hazai előnnyel zártul az első játékrész.

A második félidő lassan csordogált, nem alakult ki komolyabb helyzet, egészen az 59. percig, amikor egyben már újabb gól is született. A londoniak tudták növelni előnyüket, hiszen Oscar gólja után ezúttal gólpasszt adott Diego Costának. A spanyol támadó a kapus mellett laposan gurította a játékszert a hálóba (2-0). Nem volt óriási tempó ezt követően sem, a következő nagy helyzetig is a 68. percig kellett várni. Ám ekkor a második találat szerzője, Diego Costa kapott nagyszerű passzt, s közelről kapáslövést eresztett meg, de Krul védeni tudott, így, nem növekedett a Chelsea előnye. Több nagy helyzet, ebből adódóan már gól sem született a meccsen, így José Mourinho csapata az élen marad, hiszen a Manchester City ezzel párhuzamosan az Everton otthonában botlott. A londoni kékek ezzel 2 pontos előnybe kerülte a manchesteriekkel szemben. A Chelsea a következő körben a Swansea otthonába látogat, míg a City az Arsenalt látja vendégül. A Newcastle a londoniaktól elszenvedett vereség után főként azért nem lehet elégedett, hiszen nagy, akár a mérkőzés végkimenetelét befolyásoló helyzeteket puskáztak el, még az elején.

Burnley – Queens Park Rangers 2-1 (2-1)
Helyszín:
Turf Moor – 17.523 néző
Vezette:
Andre Marriner
Gólszerzők:
Arfield (12′), Austin (33′ – büntetőből), Ings (37′)
Sárga lap:
Barton (45′), Marney (45+2′), Barnes (53′), Traoré (76′)

Burnley: Heaton – Mee, Shackell, Keane, Trippier – Arfield, Jones, Marney, Boyd – Barnes (Vokes 73′) – Ings

Queens Park Rangers: Green – Isla, Dunne, Caulker, Hill (Traoré 75′) – Vargas (Zárate 76′), Henry (Zamora 69′), Barton, Fer – Taarabt – Austin

Ennek a mérkőzésnek a kiesés és a kieső zóna elkerülése volt a tétje, így mindkét csapatnak égető szüksége volt a győzelmet jelentő három pont begyűjtésére.
Mindkét csapat elszántan kezdte a meccset, helyzetből nem volt hiány. A 10. percben a hazaiak részéről Boyd 14 méterről előtt labdája a londoniak kapuja fölé szállt. Viszont a gólra csak 2 percet kellett várni, ugyanis a Burnley részéről megszületett a vezetés. Arfield nagyszerű szólója végén jól fejezte be az akciót és sikerült a hálóba lőnie a labdát (0-1). Ennek ellenére a 16. és 17. minutumban akadt helyzete a QPR-nak is. Előbb Austin találta telibe a kapufát, majd Fer fejelhetett egy kipattanót követően, de a labda a kapu mellé ment. Nem sokkal később, a 21. percben a hazaiak veszélyeztettek ismét. Ekkor Jones végezhetett el szabadrúgást, de a vendégek hálóőre résen volt. A vendégek viszont a 32. percben lehetőséget kaptak az egyenlítésre, amikor Marney megmozdulása miatt a játékvezető tizenegyest ítélt. A labda mögé Austin állt, a büntetőt pedig magabiztosan értékesítette (1-1). Az első játékrészben még ezután sem ért véget a helyzetek sora, hiszen az egyenlítés után egy kicsivel, a 35. minutumban Vargas nagyszerű lövésénél Heaton óriási védést mutatott be. De született még gól ebben a félidőben, mert a 37. percben Barnes ívelése után Ings lőtt gólt a vendégeknek, ezzel újra megszerezve a vezetést a Burnley-nek (2-1). Ez a három gól esett az első 45 perc során, így a hazaiak mehettek nyugodtabban az öltözőbe.

A folytatás is a Burnley játékosainak sikerült jobban, ugyanis már az 51. percben sikerült helyzetet kialakítaniuk, igaz, Barnes az ötösön belülről hibázott ziccert, amikor Green kapusba lőtte a labdát. A következő komolyabb lehetőség a vendégek előtt adódott, és újra szükség volt Heaton mentésére, amikor ismét Vargas labdáját kellett védenie. Nem volt nehéz dolga a kapusnak, Vargas fejese középre ment. Csak egy percet kellett várni, és máris jött a következő helyzet. Újabb ziccer maradt ki a Burnley részéről, amikor Ings az ötösön belülről lőhetett, de a labda a kapu mellé szállt. A következő fontosabb esemény a 79. percben történt, amikor a vendégek játékosa, Fer szerzett volna gólt, de lapos lövése középre ment, így nem okozott gondot a hálóőrnek. Egy szöglet után 2 perccel a QPR helyzetét követően Keane fejesét tudta bravúrral hárítani a kapus, így jöhetett az újabb szöglet. A véghajrában, a 89. percben Trippier beívelése után Keane biztosíthatta volna be a győzelmet, de újabb fejese ekkor sem ért gólt, a labda mellé ment. Ám a 94. percben még egyenlíthetett is volna a vendég együttes, de Caulker szöglet utáni léc alá tartó fejesét a kapus fölé tolta, s több helyzet és gól sem született már. A 2-1-es végeredmény tehát már az első félidőben kialakult. Ezzel a vendégek a 18. helyen, a hazaiak pedig a 16. pozíciót szerezték meg a mérkőzés befejeztével, de még mindkét klubot előzheti a Crystal Palace.

 

Leicester – Aston Villa 1-0 (1-0)
Helyszín:
King Power Stadion – 31. 728 néző
Vezette:
Michael Oliver
Gólszerzők: Konchesky (45+1)
Sárga lap:
Okore (35′), Hammond (56′), Clark (63′, 90+4′)
Piros lap: James (90+3′), Clark (90+4′)

Leicester: Hamer – Konchesky, Morgan, Wasilewski, Simpson – Knockaert, James, Hammond (King 75′), Albrighton (Lawrence 75′) – Ulloa (Vardy 72′), Nugent

Aston Villa: Guzan – Hutton, Okore, Clark, Cissokho (N’Zogbia 89′) – Cleverley, Westwood, Sanchez (Richardson 76′) – Agbonlahor, Benteke, Cole (Wiemann 72′)

A kiesés ellen küzdő, s egyben legutolsó helyen álló Leicester látta vendégül a forduló előtt 12. pozíciót elfoglaló Aston Villa csapatát.
A hazaiak káprázatosan kezdték a mérkőzést, majd úgyis folytatták, hiszen az első játékrészben csak ők tudtak helyzetet kialakítani. Már a 6. percben Nugent került helyzetbe a vendégek kapuja előtt, de a védők még időben tudtak menteni. A 13. minutumban Knockaert is a kapu előterében került helyzetbe, de a labdát mellé lőtte. A 28. percben a meccs elején helyzetbe kerülő Nugent újra próbálkozhatott, de fejese ugyan centikkel, de elkerülte a kaput. A félidő hajrájában zsinórban több helyzetet is kidolgozott a hazai klub. A 43. percben ismét Nugent szerezhetett volna gólt, de a tizenhatosról elvállalt lövése a felső lécet találta telibe. Rögtön ezután, a 44. percben a felső lécről kipattanó labdát ellőtte, de az nem ment kapura. A hosszabbításban viszont meghozta gyümölcsét a sok Leicester próbálkozás. Konchesky 16 méterről vette célba a kaput, és bombagólt szerzett (1-0). Ezzel zárult tehát az első félidő, aminek végén a hazaiak örülhettek.

A második félidő úgy folytatódott, ahogy az első kezdődött és lezárult. Az 53. percben James fejesét tudta védeni a vendégek kapusa. A következő helyzetre a 60. percben került sor, ekkor Albrighton lövésénél volt szükség újra Guzan védésére. Aztán sikerült az Aston Villa csapatának is helyzetbe kerülni. A 69. minutumban Westwood labdája után Hutton épphogy a kapu fölé lőtt, 16 méterről. Majd a 71. percben is a vendégek jöhettek, de Tom Cleverley szintén centikkel, de a léc fölött ment el. A hajrában újabb helyzetet hozott össze a Villa, de Cissokho közel került az egyenlítéshez, de a labdát a kapu mellé lőtte. A legvégén még két kiállításra is sor került – a 93. percben a hazaiak részéről James kapott  piros lapot durva belépőjéért, majd egy perc elteltével a vendégek Clark-ja kapta meg második sárgáját. A Leicester ezzel a győzelmével ugyan nem került előrébb, de fontos három pontot gyűjtött be, míg az Aston Villa ezzel a vereséggel egy hellyel lejjebb, a 13. helyen kénytelen zárni ezt a fordulót.

Nagy Dávid