Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: Napoli, a legtöbb gólt szerző csapat – félévértékelő

A 90 éves klub szerezte a Serie A szezonjának első felében a legtöbb gólt, és a tabellán sem áll rosszul a csapat. Nézzük meg, mit alkotott eddig a 2016/2017-es olasz bajnoki szezonban a nápolyi alakulat!

További összegzőkről itt olvashattok:

Másodosztály helyzetkép
Legek, érdekesség és statisztikák féltávnál
Góllövőlista jelenlegi állása és gólpasszmenők

Juventus – Az érme két oldala – Félévértékelő

AS Roma félévértékelő

ssnapoli

A Napoli csapata az eddig lejátszott 19 forduló alatt 38 pontot tudott szerezni, hárommal kevesebbet, mint a második helyezett AS Roma. A nápolyi klub büszkélkedhet a legtöbb szerzett góllal is, ráadásul a legtöbb gólt hozó meccseket is a Napoli játszotta a szezonban. A bajnokságban egy játékos van, aki mesternégyest tudott rúgni, ő pedig szintén Napoli játékos: Mertens pont a szezon eddigi egyik legtöbb gólt hozó találkozóján, a Torino ellen 5-3-ra megnyert meccsükön lőtt 4 találatot! A belga játékos egyébként is klubja egyik legjobba a mostani szezonban. A belga játékos a liga 5. legjobb góllövője 11 találatával. Összességében eddig 42 gólt szerzett a csapat, és csak 22-t kapott, hogy számszerűsítsük az adatokat!

Ha csak a hazai meccsen lejátszott tabellát vesszük figyelembe, akkor ebben az összevetésben is harmadik a Napoli. 10 Nápolyban lejátszott meccsén a klub 24 gólt szerzett, 12-t kapott, valamint 23 pontot zsebelt be. Ez azt is jelenti, hogy 7 győzelmét ért el otthoni környezetben a klub, 2 döntetlen és 1 vereség mellett, tehát elég jó a hazai mérlege. Idegenben már felemás a helyzet. 9 alkalommal lépett pályára eddig vendégként a Napoli a Serie A mostani idényében – 4 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség a csapat mérlege, 18-10-es gólaránnyal.

Jelenleg a Napoli a legjobb formában lévő klub a Serie A-ban a legutóbbi 6 meccset figyelembe véve, melyből 5-öt megnyert a csapat. A legbeszédesebb adat e tekintetben is a gólok statisztikájában lelhető fel – legutóbbi 6 meccsen 20 gólt lőtt a Napoli, és csupán 8-at kapott! Az persze csak emeli a harmadik helyezett nívóját, hogy a legjobb formáját tekintve veretlen is maradt legutóbbi hat meccsén.

Térjünk rá a gólokra újfent, vagyis azok szerzőire és azt megelőzően még az előkészítőkre! Az egész bajnokságot figyelembe véve a Napoli legtöbb asszisztját jegyző Hamsík a gólpasszok listáján a 3.! A szlovák labdarúgó 7 alkalommal szolgálta ki eddig társait gólt megelőzően. A legtöbb Napoli gólt szerző játékos már említésre került. Mertens 11 találatával a góllövőlista 5 helyét foglalja el. Na de kik rúgták a nápolyi csapat többi, még fennmaradó 31 gólját? Görgessünk tovább!

A Napoli gólszerzői a szezon első felében – Mertensen kívül (11 gól) – ők voltak:

Védők
Maksimovic – 1 gól
Koulibaly – 1 gól
Tonelli – 1 gól
Chiriches – 2 gól

Középpályások
Zielínski – 2 gól
Hamsík – 5 gól

Csatárok
Gabbiadini – 3 gól
Milik – 4 gól
Insigne – 5 gól
Callejón – 7 gól

Érdemes megemlíteni, hogy a Napoli összes találatát csak a klub játékosai szerezték, vagyis nem volt a nápolyi klub elleni meccseken az ellenfeleknél öngól.

Mertensen kívül szót kell ejteni a második leggólerősebb játékosról, a spanyol Callejón-ról, aki 7 találatot szerzett eddig, míg Insigne és Milik sem bánkódhatnak – előbbi 5, utóbbi pedig 4 alkalommal volt eredményes.
Látszik, hogy minden poszton több játékos akár többször is betalált már az ellenfelek kapujába az eddigi bajnokik során, így eléggé nagy csapategységet lehet észrevenni, a szó szoros értelmében jó csapatjátékosok a Napoli labdarúgói, a klub pedig így, egységesen, csapatként lehet a többieknek igazán nehéz ellenfél. A Juventus utolérése nem túl reális, persze semmi sem lehetetlen, viszont a második hely ebben a szezonban is bőven meglehet, ahogy volt a legutóbbiban is. Mindenesetre nagy csatározás várható a második helyért az AS Roma és a Napoli csapatai között, ezért is érdemes figyelni a drukkereknek és az olasz foci szerelmeseinek a bajnokság második felét is, ami már ezen a hétvégén folytatódik!

Nagy Dávid