Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: hihetetlen, kiesett a Debrecen!

A magyar bajnokság utolsó fordulója a kiesés ellen küzdő csapatok harcáról marad emlékezetes – ezen a szombat délutánon 4 együttes számára is az NB I-es tagság megőrzése volt a tét.

Egy hosszú és fordulatokkal teli szezon érkezett a végéhez ezen a szombaton, ahol is az volt a legnagyobb kérdés, hogy a Kaposvár mellett melyik csapat búcsúzik az élvonaltól. Kieső helyről várta a fordulót a Debrecen, amely a szintén veszélyeztetett Pakssal játszhatott rangadót – rajtuk kívül pedig a Kisvárda és az Újpest is számolgathatott. Lényegében mindegyik gárdának a saját kezében volt a sorsa, ez nagyban megkönnyítette a párhuzamosan zajló meccsek követését.

A Kisvárda rögtön az első percekben fölénybe került a Diósgyőr otthonában, majd nem sokkal később az Újpest is vezetést szerzett otthon a Kaposvár ellen. Egyedül a Loki és a Paks pörgött csak fel nehezebben – a nagy tét miatt elég nehéz volt a kezdés. Ám mivel a többi pályán a riválisok jól álltak, a Debrecen nem játszhatott döntetlenre, nekik hazai pályán igenis menniük kellett a győzelemért. Ezért is volt kellemetlen számukra, amikor a jobbszélen Osváth kis szerencsével meg tudta tartani a labdát Kundrák mellett majd beadta azt és középen az üresen érkező Könyves fejelt pontosan a kapuba. A hazai védelem könnyen összezavarodott a fehér mezes támadók mozgásaitól, így pedig különösen nehéz feladat előtt állt Kondás Elemér alakulata.

A Debrecen próbált támadóbban fellépni, de a Paks többnyire magabiztosan kezelte az előnyét és irányított. A piros mezesek azonban néhány helyzetig eljutottak és az idő múlásával egyre több kockázatot kezdtek vállalni a siker érdekében. A második játékrészben nem volt gond a lelkesedésükkel, készek voltak harcolni a három pontért, ám a vendégek is eljutottak olykor helyzetekig, így vigyázniuk kellett hátul is. Közben a Kisvárda már 2-0-ra vezetett, míg az Újpest gálaelőadást tartott. Azokon a pályákon már minden eldőlt.

A Paksnak lehetősége nyílt az előny megduplázására, egyúttal pedig a győzelem bebiztosítására is: a csereként beállt Böde verte meg egy az egyben Pávkovicot egy ellentámadás során, majd lövőhelyzetbe került, de a kimozduló kapus jó ütemben érkezett és így elmaradt a gól. Pár perccel később azonban a másik kapunál történt egy váratlan esemény: egy vaktában előrevágott labda miatt jött ki a kapuból Rácz kapus, aki rosszul számította ki a labda ívét és elvétette azt. Trujic pedig élt a helyzettel és az üresen maradt kapuba lőtt – a paksi védők már nem tudtak hárítani. Az óriási kapushiba visszahozta a meccsbe a Debrecent, amely nem sokkal később becserélte Garbát is, az előző fordulóban sorsdöntő gólt szerző csatárt.

Minden adott volt egy ütős hajrához. A Loki kezdeményezett, ám az első komoly lehetőséget az utolsó 10 percen belül a Paks alakította ki – Balogh Balázs lövését tolta fölé Kosicky. Ezt követően mindkét oldalon akadtak lehetőségek, ám a meccslabá(k)ig egészen a 93. percig kellett várni. Ekkor egy szöglet után Szatmári lőhetett, ám a gólvonalon álló Szabó a kapufára fejelte a labdát. Ezzel azonban még nem volt vége: egy percre rá volt még egy lövése a hazai csapatnak, amely a felsőlécről a gólvonalra pattant. A szurkolók egy emberként gólt kiáltottak, ám a visszajátszás is bizonyítja, hogy nem volt bent a játékszer, a bírónak igaza volt, amikor nem fújt a sípjába. Ezek után azonban véget ért a találkozó, az 1-1-es végeredmény pedig a Paks bentmaradását és a Debrecen kiesését jelentette.

A hazai ultrák berohantak a pályára, hogy számonkérjék játékosaikat a kiesésért. Kiabáltak, lökdösődtek, erőszakkal tépték le a mezt a futballistákról, akik már amúgy is rettenetesen csalódottak voltak. Ezt a rituálét a rohamrendőrök érkezése zárta, az ultrák futhattak vissza a kapujuk mögé.

Az Újpest többek között Bacsa duplájának köszönhetően végül 5-0-ra nyert; a Kisvárda mérkőzését pedig félbe kellett szakítani a viharos esőzés miatt, így csak később ért véget a találkozó 2-0-ás végeredménnyel.

Debreceni VSC  – Paks 1-1
G.: Könyves (17.), Trujic (74.)

Diósgyőr  – Kisvárda 0-2
G.: Obradovic (8.), Viana (41.)

Újpest  – Kaposvár 5-0
G.: Simon Krisztián (12.), Novothny (44.), Bacsa (45+1., 49.), Máté (57.)

A forduló korábbi eredményei

Zalaegerszeg – MOL Fehérvár 0-1

A forduló további programja

20:00 Ferencváros – Mezőkövesd (M4 Sport)
19:00 Puskás Akadémia – Honvéd

A bajnokság aktuális állása

A góllövőlista élmezőnye

Köszönet a táblázatokért az Eredmények.com-nak!