Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: hiába triplázott Mbappé, nem lesz címvédés! Franciaország büntetőpárbaj után elbukta a döntőt Argentínával szemben! – videóval

Utolsó mérkőzéséhez, a fináléhoz érkezett a katari labdarúgó-világbajnokság. A döntő legnagyobb kérdése az volt, hogy Argentína vagy Franciaország emelheti-e magasba harmadik alkalommal a világbajnoki trófeát.

(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Lionel Messi utolsó nagy esélye volt ez, hogy Argentínát a csúcsra vezesse és megnyerje a világbajnokságot. Az argentinok pedig az első perctől kezdve úgy álltak neki a mérkőzésnek, hogy szeretnék hozzásegíteni kapitányukat ehhez a trófeához. Az első 15 percben is érződött Scaloni csapatának a fölénye, de ekkor ez még nem párosult igazán komoly gólszerzési lehetőséggel. A 20. minutumban aztán büntetőhöz jutott Argentína, miután Dembelét látta szabálytalannak a játékvezető Di Mariával szemben. A labda mögé Messi állt, aki higgadtan értékesítette a büntetőt, 1-0! A vezetés tudatában sem vett vissza az argentin csapat, amely a 35. percben egy labdaszerzést követően formás ellentámadásba kezdett, aminek a végén Mac Allister passzából Di Maria mattolta Llorist, 2-0! Nem meglepő módon Deschamps már a szünet előtt belenyúlt a csapatába, Giroud és Dembele jött le a pályáról, a helyükre pedig Thuram és Kolo Muani érkezett be. A nagyszünetig azonban ez a változtatás nem adott hozzá semmit a franciák játékához, akik úgy hozták le az első 45+7 percet, hogy nem volt gólszerzési kísérletük.

A második játékrész első fele is hasonló mederben telt el. A franciák némileg többet tudták birtokolni a labdát, de még így is az argentinok voltak jóval veszélyesebbek. Llorist de Paul és Alvarez is tesztelte, ám a francia hálóőr ezeket védeni tudta. A gond továbbra is a nem létező támadójátékkal volt Deschampsék részéről. Az első francia lövésre egészen a 71. percig kellett várni, ekkor Mbappé kísérlete szállt el Martinez kapuja fölött. A végjátékhoz közeledve aztán a semmiből kiegyenlített a francia válogatott! Előbb a 80. minutumban Mbappé büntetőből volt eredményes, miután Otamendi lerántotta Kolo Muanit, 2-1! Mindössze 1 perc telt el, amikor a franciák támadója újabb gólt ünnepelhetett! Coman szerzett labdát Messivel szemben a félpályánál, majd az ellentámadás végén Thuram emelte oda a labdát Mbappé elé, aki kapásból ellőtte a játékszert Martinez mellett, 2-2! Az egyenlítés után pedig egyértelműen a franciák vették át az irányítást és többször is nagyon közel jártak a 3. gólt megszerzéséhez, ám végül nem jártak sikerrel! Az argentinoknak egyetlen nagy esélyük volt a 97. percben, amikor Messi bombáját Lloris tornázta ki a léc alól, így készülhettek a felek a hosszabbításra!

A hosszabbítás első félidejében mindkét csapat visszatért a tapogatozó játékhoz, egyik fél sem mert túl nagyot kockáztatni. Az utolsó percben viszont még megélénkültek az események! Lautaro Martinez került kétszer helyzetbe: előbb Upamecano blokkolt hatalmasat az Inter támadójának lövésénél, majd egy kiugratást követően Martinez el tudta pöckölni a labdát Lloris mellett, de a próbálkozása nem talált kaput.

A második 15 percben aztán ismét előnybe került Argentína! A támadás ismét Lautaro Martinezre jött ki, akinek a bombáját Lloris még nagy bravúrral védeni tudta, ám a kipattanó Messi elé került, aki közelről a hálóba pofozta a labdát, 3-2! A 117. percre kanyarodva aztán ismét hatalmas lehetőség nyílt a franciák előtt, mivel a játékvezető büntetőt ítélt Montiel kezezése után! Mbappé ismét a labda mögé állt, és ezt is értékesítette, 3-3! A 120. percben ráadásul Mbappé beadása után majdnem Kolo Muani fejelt gólt, a támadó azonban nem érte el a labdát, ami így is centikre suhant el Martinez kapuja mellett. A ráadás utolsó pillanataiban Kolo Muani ziccerét védte Martinez, aki hatalmas spárgát mutatott be, majd az ellentámadásból Lautaro Martinez fejese szállt el Lloris kapuja mellett, így jöhetett a tizenegyespárbaj!

A párbajt a válogatottak sztárjai Mbappé és Messi kezdték és egyikük sem hibázott! A második sorozatban aztán Coman lövését kivédte Martinez, Dybala pedig nem hibázott, így az argentinok előnybe kerültek! A harmadik sorozatban Tchouameni a kaput sem találta el, míg Paredes betalált, így 3:1-es előnybe kerültek Messiék! A negyedik sorozatot Kolo Muani góllal nyitotta, ám Montiel is eredményes volt, így Argentína lett a világbajnok, miután 4:2-re megnyerték a büntetőpárbajt!

Argentína – Franciaország 3-3 (2-0) b.u.: 4:2 Argentína javára!
Helyszín:
Lusail Iconic Stadion Vezette: S. Marciniak
Gólszerzők: Messi (23.–büntető, 108.), Di Maria (36.) ill. Mbappé (80. – büntető, 81., 118. – büntető)
Sárga lapok: Fernández (45+7.), Acuna (90+8.), Paredes (114.), Montiel (116.) ill. Rabiot (55.), Thuram (87.),
Kiállítás: -ill.-

Argentína: E. Martinez – Tagliafico (Dybala 120+2.), Otamendi, Romero, Molina (Montiel 91.) – Fernández, Mac Allister (Pezzella 116.), de Paul (Paredes 102.) – Di Maria (Acuna 64.), Alvarez (La. Martinez 103.), Messi Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni

Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi 120+1.), Varane (Konaté 113.), Upamecano, T. Hernández (Camavinga 71.) – Tchouameni, Rabiot (Fofana 96.), Griezmann (Coman 71.) – Dembele (Kolo Muani 41.), Mbappé, Giroud (Thuram 41.) Szövetségi kapitány: Didier Deschamps


A mérkőzés összefoglalója: