Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Zebra-lila gyűlölet, de miért is?

A Serie A első fordulójában rögtön rangadót rendeznek, a Juventus fogadja a Fiorentinát. A két szurkolótábor kifejezetten rühelli egymást, utánajártunk, hogy mi is ennek az oka. 

Juve Scudetto 1982

A történet megértéséhez egészen 1982-ig kell visszapörgetni az idő kerekét, ekkor az utolsó forduló előtt pontegyenlőséggel állt az élen a két csapat. A firenzeiek csak egy 0-0-ra voltak képesek a Cagliari ellen, igaz egy szabályosnak tűnő gólt elvettek tőlük, míg a Juventus egy erősen véleményes tizenegyessel legyőzte a Catanzarót. Innentől datálódik a gyűlölet, amit a későbbi események csak fokoztak, fentebb a Juventus gólszerzőjének, Liam Bradynek az ünneplését láthatjuk.

1990 uefa-kupa döntő

1990-ben az UEFA-kupa fináléjában találkoztak, az volt az első döntő, amit két olasz csapat vívott egymással. Az első mérkőzést a torinóiak nyerték 3-1-re, a visszavágó pedig 0-0 lett (ekkor még két meccsesek voltak a döntők), mégis utóbbi emlékezetesebb valamivel. A szurkolók ugyanis teljes mértékben kiakadtak, amikor a döntő napján bejelentették, hogy bizonyos Roberto Baggio átigazol a Fiorentinából az ellenfélhez. A klub elnöke kénytelen volt megtenni ezt a lépést a klub anyagi problémái miatt, a szurkolók lázadása azonban arra késztette, hogy hagyja el az együttest.

Ezt követően egy darabig nem történt semmi igazán figyelemreméltó egészen 2012-ig. Ekkor a Viola elnöke, Andrea Della Valle az újságoknak csak annyit mondott, hogy “30 évvel vagyunk a virtuális Scudetto után”, amit meg is ünnepeltek, hiszen “mindenki érzi a szívében”.

Ezután nem volt komolyabb botrány, a Fiorentina számára azonban a Juventus elleni meccsek mindig a kétszeresét érik. Ma este megmutathatják, hogy bár a bajnoki címért folyó harcba valószínűleg nem tudnak majd beleszólni, arra képesek, hogy egy meccsen két vállra fektessék a gyűlölt riválist.

Tereh Balázs