Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Gólgép a Fal ellen – előzetes

Hogy miért a fenti címet adtuk, nem lehet kérdés. A Monaco jelenleg a sorozat harmadik legeredményesebb csapata, míg a Juventus védelme a csoportkörben kapitulált utoljára. Nem mellesleg a franciák legutóbbi két ellenfelüket is hat góllal hintették meg.

1997-98 után ismét az elődöntőben találkoznak a felek.

1997-98 után ismét az elődöntőben találkoznak a felek.

Nincs nagy történelme a Monaco és a Juventus randevúinak, hiszen mindössze ötödik alkalommal találkoznak a legrangosabb kupasorozatban. Elsőként 1998-ban szinte napra pontosan mérkőztek meg egymással. Akkor a Juve, a Delle Alpiban alaposan elkalapálta a hercegségbelieket (4-1), a visszavágó már szorosabbra sikerült, a Monaco nyert ugyan, de az olaszok jutottak a fináléba 6-4-es összesítéssel. Két évvel ezelőtt a negyeddöntőben találkozott egymással a két társaság, és mindössze egyetlen gól döntött a továbbjutó személyéről. A ma már Münchenben futballozó Arturo Vidal talált be büntetőből, azzal a góllal jutott tovább a végül döntőbe jutó Juve.

A Monaco legutóbb 2004-ben járt ilyen magasságokban, akkor többek között a Deportivo La Corunát kiverve jutott a fináléba, ahol a José Mourinho vezette Porto verte a piros-fehéreket.

Játékos-fronton viszont van összefonódás a két együttes között, hiszen több olyan játékos is akad, aki megfordult mindkét egyesületben. Így például az Arsenal legendájává váló Thierry Henry, vagy honfitársa, David Trezeguet, és Lilian Thuram, akik a Juventusban lettek klasszisok. Marco Di Vaio fordított utat járt be, és bár nem alakult olyan fényesen karrierje, mint az előbb említett labdarúgóké. Edzőként Didier Deschamps fordult meg mindkét klubnál. A Monacót 2001 és 2005 között irányította, majd következett a Juve 2006-2007-ben.

Ami a közelmúltbeli teljesítményt illeti, a bajnokságban mind a Monaco, mind a Juventus vezet, ám míg a franciák mindössze három egységgel állnak a PSG előtt, addig az „Öreg Hölgy” tulajdonképpen már bajnoknak mondhatja magát, tehát nyugodtabban játszhat, mert nincs rajta nyomás. A piros-fehérek viszont négy találkozót vívnak még a francia ligában. A kiesésre ítélt Nancy-n kívül középcsapatokkal. Ugyanezen időszak alatt a Juvénak már csak arra kell figyelnie, hogy a kilencpontos fórja a Romával szemben ne olvadjon le. És emellett még a kupát is besöpörheti Allegri legénysége, tehát van mire figyelnie a „zebráknak”.

Két különböző futballfilozófia feszül egymásnak szerda este. A támadófocit játszó Monaco, és – ha nem is klasszikus catenacciót, de – a védekezés magasiskoláját bemutató Juventus. A nap folyamán megnéztük, kik lehetnek a párharc kulcsfigurái, így most egy kicsit inkább az edzők felé tekintünk.

leojardim

Leonardo Jardim 2001-ben lépett az edzői pályára, a sikerek sokáig elkerülték, majd kisebb portugál együttesek után érkezett 2011-ben a Braga ajánlata. A 2011-12-es évadban 46 meccsen irányította az együttest, azután, hogy az Európa Ligában-döntőt játszottak a portugálok. Ezt követően a görög Olympiakos kispadján találta magát, ahol 2012-13-ban irányított, ám mindösszesen 25 bajnoki jutott a szakembernek. Pedig kitűnő eredményeket produkált a görögök kispadján. Így aztán távozása után a Sporting CP következett. A lisszaboni klub kispadján fejezte be a 2012-13-as évadot, majd egy évvel később a Monaco kedvéért hagyta ott az együttest. 2014. július 1-én szerződött a hercegségbeliekhez, akikkel az idei évadban juthat fel a csúcsra, tizenhét év után bajnoki címet szerezve, illetve 2004 után BL-döntőbe jutva.

Filozófiájában a támadófutball kap hangsúlyos szerepet, nem meglepő, hogy a favorizált 4-2-3-1-es felállást gyakran váltja a 4-4-2-es hadrend, amely kiválóan alkalmas az ellenfelek megtörésére. Fizikailag is remekül készítette fel együttesét, több mérkőzést is a hajrában döntve el ezáltal. És nem csak a nemzetközi szintéren gólerős az együttes, mivel a Ligue 1-ben jelen pillanatban 95 gólnál jár a Monaco, és bőven túllépheti a százas határt. Visszatérve a Bajnokok Ligájára, az egyenes kieséses szakaszban nem volt olyan nehéz dolguk, lévén két olyan brigáddal találkozott, amely szintén az offenzív játékot részesítette előnyben. A torinóiak ellen viszont nehezebb dolga lesz Jardim tanítványainak, ám bízhatnak Mbappé gyorsaságában, és Falcao helyzetkihasználásban is.

allegri

Massimiliano Allegri egy olyan korszakban lett edző, amikor az olasz futball ismét elkezdte keresni identitását. Sok együttes visszatért a védekező felfogáshoz, míg a Juventus eleinte igencsak változtatott saját filozófiáján, aminek következtében domináns szerepet harcolt ki hazájában. És az elmúlt években Európában is kezd egyre markánsabb szerepet betölteni az olasz csapat. Allegri 2003-ban lett vezetőedző, majd a kisebb klubokat megjárva (Aglianese, Ars et Labor, Grosseto, Lecco) találta meg a Sassoulo. 2007-ben ült le a zöld-feketék kispadjára, ám 34 mérkőzés után már a Cagliarit irányította. Ezt követte a három és fél éves milánói időszaka, amikor is az AC Milan már hanyatlott, és Allegrivel szeretett volna visszakerülni az olasz élcsapatok közé. De 178 meccs után 2014 januárjában menesztették. Öt hónappal később viszont érkezett a Juventus ajánlata, ami egy sikerkorszak folytatását is jelentette. Ugyanis kisebb reformokkal, de továbbvitte Antonio Conte által felépített filozófiát. Sorozatban harmadik Scudettóját nyerheti Allegrivel az „Öreg Hölgy”. Conte 2011 és 2014 között három címet nyert. Allegri az eddigi két bajnoki címét kiegészítette két kupasikerrel, valamint egy olasz szuperkupával és egy Bajnokok Ligája-döntővel.

Domináns felállása a 3-5-2, amiből a két szélső általában visszazár védekezni, így alakítva ki 5-3-2-es formációt. Míg középen általában a Chiellini-Bonucci-Alex Sandro trió szerepel, a két szélen Dani Alves és Juan Cuadrado nyit utat, illetve zárja le a területeket. Ezzel alaposan megfojtják még az olyan csapatok támadójátékát, mint a Barcelona, amely nem sok helyzetet tudott kidolgozni a negyeddöntő során. A középpálya biztosítása alapesetben Khedira dolga, ám mivel a német eltiltott, helyét nagy valószínűséggel Sturaro-Marchisio-Pjanic hármasból foglalja el valaki. Elől pedig adva van Higuaín és Mandzukic, kicsit visszavontabban pedig Dybala okozhat kellemetlen perceket a Monaco védelmének.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés
20.45 AS Monaco – Juventus –tv.: M4 Sport
Stade de II. Louis, vezeti: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)

Gavalovits Sándor