Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: A Real és a Juve is történelmet írna – statisztikák

Ma este Wales-ben vagy a Juventus, vagy a Real Madrid meg fogja nyerni a Bajnokok Ligája 2016-2017-es kiírását. Akárhogy is alakul, történelmi este elé nézünk.

Kép: Sky Sports

Kép: Sky Sports

Talán a legfontosabb kiemelendő dolog a mérkőzés kapcsán, hogy ha a Real nyer, akkor azzal a madridi klub lehet az első, amely egymás után kétszer is meg tudja szerezni a trófeát. Ez senkinek sem sikerült, mióta “Bajnokok Ligája” néven fut a sorozat – azt megelőzően egészen 1989/90-ig kell visszamenni az utolsó duplázóig: akkor az AC Milan hajtotta végre ezt a bravúrt.

Zinedine Zidane csapata tavaly az Atletico Madrid elleni győzelemmel a Királyi klub 11. európai kupasikerét szerezte meg (ebből 5-öt a BL-ben), vagyis egy esetleges idei ismétlés már a 12. lenne a sorban.

A torinóiak a ’95/96-os szezonban értek fel legutóbb Európa csúcsára, azóta pedig négy alkalommal jutottak el a döntőig – mindegyik esetben kikaptak (legutóbb 2015-ben a Barcelonától). Olyan szempontból rekorderek is, hogy 8 próbálkozásból mindössze kétszer tudták eddig megnyerni a BL-t – 6 vesztett döntőnél senkinek sincs több.

A Juventus lehet a 9. olyan klub, amely képes triplázni: a bajnoki cím és a kupagyőzelem mellé nekik idén már csak a BL-cím hiányzik. Ha ez sikerül, akkor a 2009/10-es Inter után ők lehetnek a második olasz csapat, amely végrehajtja ezt a bravúrt.

Del Piero és a két klub korábbi párarcai - régi szép idők! / Kép: UEFA

Del Piero és a két klub korábbi párarcai – régi szép idők! / Kép: UEFA

Ez lesz a két klub 19. találkozója – ennél csak egy párosítás gyakoribb, ez pedig a Real Madrid – Bayern München. Ennek tetejébe pedig a mérleg is teljesen kiegyenlített: 8-8 győzelem mind a két oldalon, kiegészítve 2 döntetlennel (a Juve 21, a Real 18 gólt szerzett az egymás elleni meccseiken).

Közös történetük már a ’60-as évek eleje óta íródik, ám voltak kisebb-nagyobb szünetek: másodjára a ’86/87-es kiírásban futottak össze, majd azt követően a ’95/96-os szezonig kellett várni, hogy újra összecsapjanak (onnantól vált viszonylag gyakorivá ez a párosítás).

Döntőt csak egyszer játszottak egymással: 1998-ban Pedrag Mijatovic találatával a Real Madrid 1-0-ra nyerni tudott olasz ellenfelével szemben.

Legutóbb a 2014/15-ös elődöntőben futottak össze, akkor viszont a Zebrák örülhettek: többek között a Realtól megszerzett Morata segítségével jutottak be a döntőbe, ahol viszont már nem jött össze az újabb bravúr.

Olyan játékosok mutathatták meg tudásukat ezeken a meccseken, mint (a teljesség igénye nélkül) Di Stefano, Butragueño, Del Piero, Seedorf, Davids, Nedved, Raul, Roberto Carlos, vagy épp Zinedine Zidane, aki most ugye a Real padján foglal majd helyet.

Kép: UEFA

’98-ban Mijatovic góljával a Real Madrid örülhetett a Juventus ellen a BL döntőjében. / Kép: UEFA

Ez lesz a Real Madrid történetének 15. európai kupadöntője, ami szintén rekord – 4-el többször, mint a második AC Milan, akiknek csak 11-szer sikerült. Az előző 14-ből 11-et meg is nyert a madridi csapat, ami szintén rekord.

Szintén a Real mellett szól, hogy a legutóbbi 5 döntőjüket megnyerték – utoljára 1981-ben, a Liverpoollal szemben maradtak alul.

A múlt tehát inkább a spanyol siker mellett szól, ám a jelen az olasz reményeket élteti inkább: a már említett kupa és Serie A trófea megszerzése mellett ugyanis a Juventus az egyetlen csapat az idei BL-kiírásban, amely még nem kapott ki (9 győzelem, 3 döntetlen). A 2013/14-es Atletico Madrid után ők az elsők, akik veretlenül jutnak el a fináléig – igaz, a Matracosok akkor nem tudtak nyerni végül. Sőt, utoljára a 2007/08-as Manchester United tudott veretlenül BL-t nyerni még Sir Alex Fergusonnal.

A Real Madrid mind a 12 meccsén legalább egyszer betalált (összesen 32 alkalommal), ám csak egy alkalommal úszták meg kapott gól nélkül (épp az Atletico elleni elődöntő odavágóján). Igazából a 6 meccsükből a kieséses szakaszban 4-szer ők kapták az első gólt.

Cristiano Ronaldo 6. BL-döntőjére készül. / Kép: Today online

Cristiano Ronaldo 6. BL-döntőjére készül. / Kép: Today online

Gianluigi Buffon lesz majd a harmadik legidősebb játékos, aki pályára léphet egy BL-döntőben (39 év, 4 hónap). Ebben a kategóriában a szintén olasz Dino Zoff a csúcstartó (41 év, 2 hónap); mögötte pedig a manchesteri Edwin van der Sar következik (40 év, 6 hónap).

Dani Alves a 2007-es debütálása óta több gól és gólpasszt jegyzett, mint bármelyik másik szélső védő a Bajnokok Ligája történetében (10 találat, 25 assziszt mellett). Ha játszik, akkor ez lesz a 100. BL-meccse – ő lenne a második brazil Roberto Carlos után, akinek ez sikerül.

Ez zsinórban a 6. olyan év, amikor Cristiano Ronaldo minimum 10 gólig jut a Bajnokok Ligájában. Nincs olyan, akinek ez kettőnél többször sikerült volna (Messi, van Nistelrooy.). Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy CR töltötte a legtöbb időt a pályán ebben a kiírásban a mezőnyjátékosok közül (1110 perecet).

Ez lesz majd Ronaldo 6. BL-fináléja és csak hárman tudnak ennél többet felmutatni: Paolo Maldini, Paco Gento (8), Alfredo Di Stéfano (7).

A cikk a Sky Sports gyűjtése nyomán íródott.

Baranyai Balázs