Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: José Luque

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw
14. Túlio Costa
15. Leonardo Santiago

luq-nsonso.hu

Folytatódik népszerű sorozatunk, melyben a korábban nevesebb csapatokban, válogatottakban szereplő játékosokat gyűjtjük össze, akiktől sokat vártunk. Egy részük közönség kedvenc lett, egy részük pedig óriási csalódás. Már írtunk a nevesebb olasz, angol és brazil focistákról, a következő napokban pedig a spanyolok jönnek a sorban. Közülük is az első az egyik legnagyobb diósgyőri kedvenc José Luque, aki viszont majdhogynem a legkevesebbet érte el a három DVTK spanyol közül hazájában.

1977.10.16-án született támadó középpályás. Sevillában nevelkedett, első profi szerződését is itt kötötte 1996-ban. Egy évvel később tovább állt, s a CD Badajoz játékosa lett. Ez egy jól sikerült szezonja volt, hiszen felfigyelt rá az Atletico Madrid s leigazolta. Fél évvel később a több játéklehetőség reményében kölcsönadták az Albacete együttesének fél évre. A kölcsön lejárta után visszatért a Matracosokhoz, ahol három évig maradt is. 2002-ben Barcelonába szerződött, igaz a kisebbik katalán csapathoz az Espanyolhoz. Ebben sok köszönet nem volt, hiszen decemberben már az Elche labdarúgója volt. Fél évvel később újabb váltás, s már a Málaga profija volt. Két évvel később a Ciudad Murcia következett a karrierjében. Újabb két év és irány a Granada. Egy évvel később vissza Málaga, majd újabb egy év és újra a Ciudad Murcia. Egy évvel később 2010 júliusában lejárt a szerződése s szabadon igazolható lett. Ekkor fél év kihagyás következett a karrierjében, s 2011 telén megérkezett Miskolcra. Ebben az is meglepetés volt, hogy a DVTK ekkor a másodosztályban játszott, de ő profihoz méltóan tíz bajnokin három góllal segítette hozzá csapatát a feljutáshoz. Az NB I-ben két évig játszott még a Diósgyőrben, az első szezonjában 27/9, a másodikban 22/6-os mutatóval zárt. 2013 nyarán, tehát közel 36 évesen úgy döntött befejezi pályafutását. Az utolsó bajnokiján (melyen mindhárom addigi spanyol légiós elbúcsúzott a DVTK-tól, Gallardo és Fernando is szerepelni fog sorozatunkban) a diósgyőri szurkolók végig éltették. Nagyon megkedvelték az apró spanyol játékmestert.

dvtk-euFotó: Sélei Zsolt

A búcsúkor három gyermek kísérte be Luque-t, egyiknek pólóján elől „Gracias José”, hátul pedig a „Miskolc te ama” vagyis „Miskolc szeret Téged” felirat díszelgett. A bevonuláskor piros és sárga lufikból spanyol zászlót jelenítettek meg a szurkolók. Amikor elérkezett a 7. és a 20. perc, megindultak a hatalmas mezek (melyet a szurkolók gyártottak az előző napokban) és kézről-kézre járva tették meg az utat oda-vissza a Naposoldalon, közben pedig zúgott „Paco” és a „Fernando”. A 77.percben a szurkolók a fejük fölé emelték a székekre elhelyezett fehér és piros kartonlapokat, amelyekből egy hatalmas LUQUE felirat bontakozott ki és sok ezernyi torokból zengett a Luque, Luque. Az amigeleken.hu blogoldalon a következő képen jellemezték Luque búcsúját: “Csodálatos és felemelő érzés volt látni, hallani és érezni az eggyé tartozást, hogy a közönség egyként akarja kifejezni szeretetét José felé, megköszönni neki azt a két évet, amit Miskolcon töltött, hogy elhozta nekünk az igazi profi mentalitást és vált sok-sok diósgyőri gyerek példaképéve.”

Az elmúlt időszakban többször felmerült, hogy visszatér Diósgyőrbe, de nem mint játékos, hanem valamilyen egyéb funkcióban. Utánpótlás edző, menedzser stb…

luqueJosé Luque
Nemzetisége: spanyol
Sikerei:
Magyarországon játszott: 2011-13
Magyar klubok: Diósgyőr
Válogatottság:

Endrődi Dávid