Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: a titkos esélyesek – Bemutatjuk a H-csoportot!

Érdekes hármas verődött össze a 2018-as labdarúgó világbajnokság H csoportjában: a lengyelektől Lewandowski, Kolumbiától az előző világbajnoki szereplés, Szenegáltól pedig épphogy a nagy nevekkel teletűzdelt generáció eredménytelensége miatt várnak kiugró teljesítményt. Melléjük került rettegő negyediknek a rég nem látott válságot megélő japán válogatott, akiktől gyakorlatilag már egyetlen gól is bravúrszámba menne…

csoportbemutato_h

 

Mégis mit várhatunk a csoporttól és a csapatoktól?

lengyel

LENGYELORSZÁG (23)

Lengyelország kapcsán legtöbbünknek bizonyára a 2010-es évek legeredményesebb Bundesliga-csatára, és egyben az európai vb-selejtezők gólkirálya, Robert Lewandowski ugrik be először. Ami igaz, az igaz, a Fehér Sasok támadójátéka szinte teljes egészében a kapitányra épül, aki 94 mérkőzésén elképesztő 53 találattal hálálta meg Adam Nawalka, és egy egész nemzet bizalmát. Testvéreink válogatottjában azonban Lewy árnyékában is akad kvalitás: Wojciech Szczesny a Juventus mellett a címeres mezben is remekel, Lukasz Piszczek és Jakub Blaszczykowski szintén tagja volt a 2012/13-as dortmundi csodacsapatnak, míg Kamil Glik a Monaco váratlan bajnoki címéből, Grzegorz Krychowiak pedig egy fantasztikus El-duplából vette ki a részét. Cserecsatárban sincs hiány, ha Robertnek egyet szusszannia kéne: Milik, Teodorczyk és Kownacki gólszerzési gyakorisága is alulról súrolja a 180 percet, ami már-már klasszis mutató. Láthatjuk tehát, hogy ugyan ki van szolgáltatva a piros-fehér válogatott a Bayern-csatár formájának, akad azért bőven játékos, aki egy-egy döntő pillanatban kihúzhatja övéit a csávából.

Az elit támadósorral szemben a védelem viszont hagy némi kívánni valót maga után, ami a fent említett nevek tudatában roppant érdekes. Lengyelország 14 kapott góllal kvalifikálta magát a világbajnokságra, más európai válogatott meg sem közelítette ezt a horror-statisztikát. Az elemzők úgy vélik, hogy a szövetségi kapitány ennek orvoslására engedni fog kritikusainak, és átáll a 4-3-3-as felállásra az offenzívabb 4-2-3-1-ről. Hogy ez kell-e a szervezettség javításához, majd elválik. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy a kazahoktól, a dánoktól, vagy a Montenegrótól kapott dupla után rendesen leveri majd a víz Piszczekéket, amikor Mané vagy Cuadrado kontrázza meg rendezetlen hátsó alakzatukat…

Kapus: Bartosz Bialkowski (Ipswich Town), Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech Szczesny (Juventus)
Védők: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Thiago Cionek (SPAL), Kamil Glik (AS Monaco), Artur Jedrzejczyk (Legia Varsó), Michal Pazdan (Legia Varsó), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund).
Középpályások: Jakub Blaszczykowski (VfL Wolfsburg), Jacek Goralski (Ludogorec Razgrad), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva), Piotr Zielinski (Napoli), Karol Linetty (Sampdoria), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich Albion), Kamil Grosicki (Hull City), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Rafal Kurzawa (Gornik Zabrze).
Támadók: Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Napoli), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht), Dawid Kownacki (Sampdoria).
Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

szenegalSZENEGÁL (23)

Ha csak azt nézzük, hogy a kerettagok hol játszanak, és milyen szerepet töltenek be klubcsapatukban, messze a legerősebb afrikai válogatottról beszélünk. Ha az utóbbi évek eredményeivel szeretnénk ezt alátámasztani, már gondban lennénk… Teranga oroszlánjainak utolsó nagy megmérettetése a 2017-es Afrikai nemzetek kupája volt, melynek nagy esélyeseként már a negyeddöntőben búcsúztak. Érthetetlen módon azonban nem történt edzőváltás: továbbra is Aliou Cissé gardírozza hazája legjobbjait, noha a mai napig nem tisztázódott, hogy voltaképp milyen stílusban is szeretné Szenegált a győzelem útjaira vezetni. Ellenük szól továbbá az Afrikát sújtó vb-átok: a fekete kontinens legnagyobb nevekkel teletűzdelt sztárcsapatai sem tudtak még a labdarúgás történetében a negyeddöntőnél tovább menetelni. Nagy kérdőjel tehát egyelőre, hogy a Real elleni egyetlen liverpooli gólt megszerző Sadio Mané, a Monaco ifjú sztárja, Keita Baldé, az Everton kulcsjátékosa, Idrissa Gueye, és nápolyi Kalidou Koulibaly nevével fémjelzett szenegáli válogatott mit érhet el idén, pláne ilyen komoly csoportellenfelekkel szemben…

Kapus: Khadim Ndiaye (Horoya AC), Abdoulaye Diallo (Rennes), Alfred Gomis (Torino)
Védők: Kara Mbodji (Anderlecht), Kalidou Koulibaly (Napoli), Moussa Wague (Eupen), Saliou Ciss (Angers), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Lamine Gassama (Alanyaspor), Armand Traore (Nottingham Forest), Salif Sane (Hannover 96)
Középpályások: Pape Alioune Ndiaye (Stoke), Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyate (West Ham), Cheikh N’Doye (Birmingham)
Támadók: Sadio Mane (Liverpool), Diao Balde Keita (Monaco), Ismaila Sarr (Rennes), Diafra Sakho (Rennes), Moussa Konate (Amiens), Mame Biram Diouf (Stoke), Mbaye Niang (AC Milan)
Szövetségi kapitány: Aliou Cissé

kolumbiaKOLUMBIA (23)

Mindannyian emlékezhetünk Jamesék elképesztő menetelésére a 2014-es világbajnokságon: 3 győzelemmel jutottak a legjobb 16 közé, ahol Uruguayon is simán átléptek, végül a negyeddöntőben a házigazda Brazília parancsolt nekik megálljt egy rendkívül szoros mérkőzésen. Ennyi azonban elég volt az ifjú támadónak ahhoz, hogy a torna gólkirályává váljon, illetve hogy egy zsíros madridi szerződést kapjon. Azóta bár hasonló bravúrral nem rukkoltak elő, a Copa Americákon, és a selejtezőkön is jó teljesítményt nyújtottak, mára pedig ha úgy tetszik, beérett a 2014-es csodacsapat.

James a Santiago Bernabeu után az Allianz Arenát is meghódította, Cuadrado a Juventusnál világklasszissá nőtte ki magát, Falcao néhány év szenvedés után ismét megtalálta gólvágó cipőjét, Bacca pedig a La Liga mellett a Serie A-ban is bizonyított már. Középpályájukat topligákban játszó fiatal, és Argentínában már bizonyított rutinos játékosok alkotják. Védelmükre sem lehet panasz: a PSV-s Santiago Arias, a Tottenham-sztár Davinson Sánchez, a barcelonista Yerry Mina, és a Boca Juniors kiválósága, Frank Fabra hatékonyabban működött együtt, mint Uruguay rettegett hátsó sora Godinnal a tengelyben. A keret gyenge pontjaként David Ospina nevét róhatjuk fel: az Arsenal-kapus idén rendkívül kevés lehetőséghez jutott, minek következtében válogatott szinten is elkövetett nem egy amatőr hibát. Ennek ellenére szinte bizonyos, hogy neki szavaz bizalmat a Kolumbia csapatát 6 és fél éve irányító argentin zseni, Jose Pekerman.

Kapusok: David Ospina (Arsenal), Camilo Vargas (Deportivo Cali), Jose Fernando Cuadrado (Once Caldas)
Védők: Cristian Zapata (AC Milan), Oscar Murillo (CF Pachuca), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Yerry Mina (Barcelona),  Johan Mojica (Girona), Frank Fabra (Boca Juniors), Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur)
Középpályások: Wilmar Barrios (Boca Juniors), Carlos Sanchez (Espanyol), Abel Aguilar (Deportivo Cali), James Rodríguez (Bayern München), Juan Guillermo Cuadrado (Juventus), Mateus Uribe (Club America), Jefferson Lerma (Levante), Juan Fernando Quintero (River Plate)
Támadók: Carlos Bacca (Villarreal), Radamel Falcao Garcia (AS Monaco), Luis Muriel (Sevilla), Miguel Borja (Palmeiras), Jose Izquierdo (Brighton & Hove Albion)
Szövetségi kapitány: Jose Pekerman

japanJAPÁN (23)

Végül, de utolsó sorban a kvartett negyedik tagja, Japán. A felkelő Nap országának futballja gyászos napokat él: az Ázsiából első helyen kvalifikáló válogatott éléről idén áprilisban, mindössze két hónappal a vb előtt menesztették az indulás jogát kivívó szövetségi kapitányt, Vahid Halilhodzicsot (aki mellesleg 2014-ben Algériával már egyszer történelmet írt). Helyére a 63 esztendős, ezidáig kizárólag japán-klubokat és korosztályos válogatottakat vezető Akira Nishinot nevezték ki, aki annak rendje s módja szerint tönkretette elődje munkáját: átváltott a Szamurájoknál gyakorlatilag nulla hagyománnyal rendelkező háromvédős felállásra, melyben Svájctól, és az amatőrökkel felálló Ghánától is 2-0 arányban kapott ki. Itt van tehát egy Shindzsi Kagavával és Shindzsi Okazakival felálló lendületes válogatott, amely ereje teljében akár kihívója is lehetne a három nagyra tartott riválisnak, azonban alkalmatlan vezetésének, és önbizalomhiányának köszönhetően szinte borítékolhatóan búcsúzni fog a csoportkörből.

Kapusok: Eiji Kawashima (Metz), Maszaaki Higashigucsi (Gamba Osaka), Kosuke Nakamura (Kashiwa Reysol)
Védők: Juto Nagatomo (Galatasaray), Tomoaki Makino (Urawa Reds), Vataru Endo (Urawa Reds), Maja Joshida (Southampton), Hiroki Szakai (Marseille), Gotoku Szakai (Hamburg), Gen Shodzsi (Kashima Antlers), Naomichi Ueda (Kashima Antlers)
Középpályások: Makoto Haszebe (Eintracht Frankfurt), Keiszuke Honda (Pachuca), Takashi Inui (Eibar), Shindzsi Kagava (Dortmund), Hotaru Jamagucsi (Cerezo Osaka), Genki Haragucsi (Fortuna Dusseldorf), Takashi Uszami (Fortuna Dusseldorf), Gaku Shibaszaki (Getafe), Riota Oshima (Kawasaki Frontale)
Támadók: Shindzsi Okazaki (Leicester), Juja Oszako (Werder Bremen), Joshinori Muto (Mainz)
Szövetségi kapitány: Akira Nishino

Amit mi várunk

Az egész mezőny egyik legérdekesebb csoportja a H jelű kvartett, melynek kimenetelét gyakorlatilag képtelenség biztosra megjósolni. Vannak azonban dolgok, melyek valószínűsége igen nagy. Például mérget vehetünk rá, hogy a favoritnak számító, önbizalomban hiányt nem szenvedő, tornákon rutinos Kolumbia neki fog esni Japánnak, kik ha behátrálnak, azért kerülnek rossz helyzetbe, ha kamikazeként kirontanak, akkor meg azért. Lengyelország és Szenegál ugyanakkor végletekig feszült, és óvatos meccset játszhat, hiszen sem testvéreink, sem maguk a szenegáliak nem ismerik az afrikai csapat valódi erejét. Itt az egyéni hibák dönthetnek: vagy a szervezetlen “vendégek” felejtkeznek meg Lewandowskiról, vagy az öregecske Piszczek marad le Manéról. A csúcsmérkőzés a Lengyelország-Kolumbia lesz, melyen a két Bayern-sztár, James és Lewa formája dönthet. Ha ezúttal Kolumbia nyer, ott lesznek az egyenes kieséses szakaszban. Szenegál ugyanakkor valószínűleg Japán ellen is meg fog izzadni, itt jöhet össze az áhított egyetlen Szamuráj-gól. Az utolsó körben komoly taktikázás várható: mindenki a G csoportra fog figyelni, és attól függően próbálja meg elcsípni az első, illetve a második helyet, hogy Angliával, Belgiummal, vagy esetleg egy meglepetéscsapattal kell-e majd ott végezve játszani.

Egy biztos: Lengyelországot, Szenegált és Kolumbiát is a titkos esélyesek között tartják számon, így talán az lesz inkább meglepetés, ha egyik csapat sem jut végül a legjobb nyolc közé.

MENETREND

jún. 19. 14:00 Kolumbia – Japán
jún. 19. 17:00 Lengyelország – Szenegál
jún. 24. 17:00 Japán – Szenegál
jún. 24. 20:00 Lengyelország – Kolumbia
jún. 28. 16:00 Japán – Lengyelország
jún. 28. 16:00 Szenegál – Kolumbia

Írta: Wernigg Márton

VBBBB

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014

Grafikai munka: Bács András és Őszi Ádám