Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: válogatottak, melyeknek csak vesztes döntője van

A világbajnokságok történetében csupán 13 válogatott játszott döntőt, ezek közül pedig 4 válogatott sosem nyert vb-t. Cikkünkben górcső alá vesszük a döntőbeli vesztes válogattakat, főként hogyan bukták el a végső mérkőzéseiket.

vesztesdonto

Csupán három ország válogatottja nem nyert világbajnokságot azok közül még sosem, akik legalább egyszer döntőztek. Konkrétan egyszer csak Svédország döntőzött a végső győzelmet sosem arató finalisták közül, míg hazánknak két elvesztett döntője is van, ahogy a cseheknek is. A legtöbb elvesztett vb-finálét – szám szerint hármat – Hollandia tudhat a magáénak. A hollandok pont azok, akik a ‘csak vesztes döntővel rendelkező válogatottak’ közül legutóbb jutottak el a vb mindent eldöntő meccséig, ugyanis Hollandia legutóbb 2010-ben szerepelt fináléban, melyet a spanyolok ellen bukott el az Oranje 1-0-s arányban.

Eddig mindössze 13 ország válogatottja jutott el világbajnoki döntőig, ami annak tükrében nem mondható soknak, hogy a mostani világeseményig már 20 tornát rendeztek meg, időről időre valamelyest növekvő létszámmal. Ráadásul az eddigi 13 döntős közül 4 válogatott tehát egyszer sem nyert világbajnokságot.

A döntőbeli vesztesek közül időrendben Magyarországot kell megemlítenünk először, ugyanis hazánk válogatottja az 1938-as eseményen először jutott fináléba, de el is bukta azt az olaszokkal szemben. A franciaországi világbajnokságon a végső mérkőzést 4-2-re bukta el a magyar nemzeti csapat. Az akkori vb-n 15 csapat indult, a párizsi fináléban pedig a 6. percben az olaszok szereztek vezetést, majd a magyar csapat a 8. minutumban egyenlített Titkos révén, Sárosi 70. percben szerzett találata viszont csak a szépítésre volt elég, akkor 3-2 volt az állás. A végén még egyszer kapitulált Magyarország, 4-2-es eredménnyel zárult így a 3. vb-döntő, amely mellékesen már az olaszok 2. sikerét hozta meg. Ezt a döntőt egyébiránt 60 ezer néző előtt rendezték meg!

1938-as világbajnoki döntő
Magyarország – Olaszország • 2-4 (1-3)
Gólszerzők: Titkos (8.), Sárosi (70.), ill. Colaussi (6., 35.), Piola (16., 82.)


Az 1938-as vb után a II. világháború miatt legközelebb csak 1950-ben rendeztek tornát, a magyar válogatott pedig az ezt követő, 1954-es eseményen újból a fináléba jutott. A svájci vb berni döntőjében az NSZK volt az ellenfél, és az elég hírhedtté sikeredett összecsapáson a magyar nemzeti csapat 3-2-re maradt alul. Elsőként Puskás talált be az Aranycsapat részéről még a 6. percben, majd két perccel később Czibor is eredményes volt, de Morlock hamar szépített. Gyorsan jöttek a gólok az első félidőben, Rahn pedig a 18. minitumban egalizált. Ezután egészen a meccs végéig nem dőlt el az összecsapás, ám Rahn a 84. percben is betalált, NSZK pedig magasba emelhette a világbajnoki címért járó trófeát. A finálét 64 ezer néző előtt rendezték meg, és ez volt Magyarország azóta is utolsó döntője. Viszont az 1954-es világbajnokság gólkirálya Kocsis Sándor lett 11 találattal, kompletten pedig válogattunk érte el a legjobb gólt csapatként is a vb-n, 27-et.

1954-es világbajnoki döntő
NSZK – Magyarország • 3-2 (2-2)
Gólszerzők: Morlock (10.), Rahn (18., 84.), ill. Puskás (6.), Czibor (8.)


Az előző vb-t követő világeseményen döntőbe jutottak a svédek, akik azt elbukták, és mindmáig nem értek el ilyen messzire a világesemények történetében. Az 1958-as tornára épp Svédországban került sor, a házigazda ellenfele pedig a fináléban Brazília volt. Igencsak gólgazdag volt ez a finálé, ugyanis a dél-amerikaiak 5-2-re győztek. A svédek korai vezetést szereztek Solnában, 51.800 néző előtt, de a brazilok még a szünet előtt egyenlítettek és fordítottak is, majd a második félidőben esélyt sem adtak a rendező ország válogatottjának. Pelé, aki ekkor 17 éves volt, ezen a vb-n debütált, és a fináléban duplázott, Brazília pedig ekkor nyerte első világbajnoki címét!

1958-as világbajnoki döntő
Svédország – Brazília • 2-5 (1-2)
Gólszerzők: Liedholm (4.), Simonsson (80.), ill. Vavá (9., 32.), Pelé (55., 90.), Zagallo (68.)


A csehszlovákok két világbajnoki döntőt buktak el. Először a Csehszlovákia válogatottja 1934-ben maradtak alul az olaszországi vb fináléjában a rendező ellen, amely 2-1-re győzött hosszabbítást követően. Rómában 50 ezer néző előtt zajlott a döntő, melynek hajrában esett 1-1 gól, majd a ráadásban az olaszok 95. percben döntötték el a meccset.

Második vb-döntőjét a Chilében rendezett tornán a brazilok múlták felül Csehszlovákia válogatottját 3-1-re. Ekkor szerezte Brazília a második világbajnoki címét, pedig a csehszlovákok még vezettek is a döntőben, igaz, csak 2 percig.

1934-es világbajnoki döntő
Olaszország – Csehszlovákia • 1-1, h.u.: 2-1
Gólszerzők: Orsi (81.), Schiavio (95.), ill. Puč (76.)

1962-es világbajnoki döntő
Brazília – Csehszlovákia • 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Amarildo (17.), Zito (69.), Vavá (78.), ill. Masopust (15.)


A hollandok bukták el a vesztes döntősök közül a legtöbb finálét, számszerint 3-at, egyben Hollandia nemzeti csapata a felsoroltak közül, amely időrendben utolsóként vesztett döntőt.

Először az 1974-es NSZK-ban rendezett vb-n jutott döntőbe Hollandia, amely ellenfele a házigazda volt. A rendező ország nemzeti válogatottja nyerte a világbajnokságot, ekkor másodjára, de csupán egy góllal. A végeredmény 2-1 lett, pedig a hollandok vezettek, de ez nem volt elég a sikerhez, ráadásul már minden eldőlt az első félidőben.

Viszont a következő vb-n is fináléba jutott Hollandia, ami bizakodásra adhatott okot az Oranje számára. Ám az Argentínában megrendezett világbajnokságon ismét a házigazda nyert, melynek ez volt az első diadala. A végső csata hosszabbítás után dőlt el, hazai részről pedig Kempes duplázott, a végeredmény pedig 3-1 lett. A hollandok egyébként kevéssel a rendes játékidő vége előtt harcolták ki a hosszabbítást.

Hosszú ideig ezután a hollandok nem jutottak döntőbe, majd 2010-ben jöhetett volna az áttörés. Azonban el elmaradt, hiszen a spanyolok szűken ugyan, de 1-0-ra legyőzték Hollandiát a Dél-Afrikában rendezett világbajnoki fináléban, ahol ismét a hosszabbítást követően maradtak alul az Oranje játékosai.

1974-es világbajnoki döntő
Hollandia – NSZK • 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Neeskens (2. – büntetőből), ill. Breitner (25. – büntetőből), Müller (43.)

1978-as világbajnoki döntő
Hollandia – Argentína • 1-1, h.u.: 1-3
Gólszerzők: Nanninga (82.), ill. Kempes (38., 105.), Bertoni (116.)

2010-es világbajnoki döntő
Hollandia – Spanyolország • 0-0, h.u.: 0-1
Gólszerzők: – , ill. Iniesta (116.)

A mostani világbajnokságon vajon új döntős vagy döntősök zárják a tornát? Ezt még nem tudhatjuk, de a Fociclub.hu az oroszországi torna összes mérkőzéséről részletesen beszámol!


VBBBB1

Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara, Rosztov és Novgorod – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Volgograd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 1982
1986 1990 | 1994
1998 2002 | 2006
2010 | 2014

Nagy Dávid